Malování v Bretani

Už jsem zpátky z dvoutýdenního malířského pobytu na bretaňských útesech a pomalu se vzpamatovávám z kulturního šoku z návratu. Žil jsem tam v jiném rytmu a klidně bych takhle vydržel další měsíc. Skoro každé ráno běhání po skalnatém pobřeží, za každého počasí, pak koupel ve studeném moři, snídaně a pak teprve malování. Skvěle to čistilo hlavu i tělo, bylo to jako série malých znovuzrození. Každá další koupel byla o něco snazší, i když jsem jinak chodil celý den v bundě a kalhotách.

Teď jsem zpátky v pracovním kolečku a je to náraz. Nahromadila se práce, blíží se deadline a s ním spojený stres. Tak vyhlížím další příležitosti k malířským výjezdům 🙂

Jako návrat domů

Oproti minulému roku, kdy bylo všechno nové, to bylo teď jako návrat domů. Už jsem to tu znal, a tak se ani nedostavil očekávaný wow efekt. Nepadala mi čelist nad rozeklaností útesů a prudkostí větru. Neobjevil jsem moc nových míst, spíše jsem chodil znovu a znovu na ta stará známá, kde byl dobrý výhled. Moře bylo většinu doby překvapivě klidné, až jsme z toho byli zklamaní. Kde jsou ty vlny tříštící se o skály? Kde je ten hromový rachot, kdy se moře vaří mezi balvany? Jako by někdo moře vyměnil … Naštěstí se pak během posledních pár dní našeho pobytu opět rozbouřilo. Divokost byla zpátky a s ní i adrenalin v krvi. Ten pohled na běsnící moře se neokouká. Troufám si říct, že ten den vznikly moje nejlepší obrazy (a nejen moje). Vrátím se k nim ještě v dalším článku, tentokrát pro vás mám jen perokresby.

Rozbouřené moře

Více malířů

Tentokrát jsme jeli už dvěma auty, dohromady 10 lidí s různou mírou zapálenosti pro malování. Od hard core malířů, kteří byli na útesech každý den, až po kafíčkáře. Do jednoho domu jsme se už nevešli.

Pont Aven

Za mě jeden z vrcholů celého pobytu. Pont Aven je město malířů. Dříve tu maloval Gauguin a spousta dalších malířů. Jeden čas to bylo dost kosmopolitní městečko, potkávali a inspirovali se tu umělci z velké části světa. V Muzeu Pont Aven (moc originální název to není) byla zrovna výstava prací impresionistů. Z nich mě nejvíce oslovil Maufra a Moret. Před jejich plátny se mi úplně rozbušilo srdce. Až jsem z toho byl rozčilený, jak skvělý to bylo. Kdo nemaluje, ten to asi nepochopí. Ale protože jsem maloval podobná místa jako oni, tak to se mnou obzvláště rezonovalo. Až mi z toho bylo horko.

Maxime Maufra je můj nový malířský polobůh.

Techniky

Letos jsem i s experimentováním šel na jistotu. Vynechal jsem akvarel a akvarelové fixy, které mě zatím nějak míjejí. Koupil jsem si krásné bloky Strathmore a sadu černých a bílých linerů, perka a černou tuš. Za inspiraci děkuji Janu Ledvinovi. Až mě samotného překvapilo, jak to vypadá dobře. Je to sice zdlouhavá technika, ale to vlastně asi každá. Když to má k něčemu vypadat, tak si to prostě žádá svůj čas a nedělenou pozornost.

Perovky a tužovky jsem střídal malbou akrylem. Nakoupil jsem si dostatek malých pláten 20*25 cm na rychlé experimenty a malované skicy. K tomu několik širokoúhlých na panoramatické obrazy 30*50 cm a pár klasických univerzálních formátů 40*50 cm, na ty jsem pak maloval olejem.

Tužovky a perovky

Všechny vystavené kresby jsou dostupné. Ano, můžete si je koupit!

Co dál číst?

Porovnejte si obrazy z loňského pobytu v Bretani. Je tu znatelný posun 🙂 Nebo se můžete podívat do galerie.

Hudba k poslechu

Dopřejte si tenhle hudební mix plný emocí od Adama Kvasnici, kvalitní směs jazzu a world music. Hodinová ušní masáž.

Tenhle článek je první ze série o malířském pobytu v Bretani 2019. Pokud chcete, aby vám žádný neunikl, můžete mě sledovat na Facebooku nebo se přihlásit o newsletter ve formuláři.

Aby vám nic neuniklo, můžete si přihlásit se k odběru novinek. Slibuji, že nebudu posílat žádný spam.

Dejte vědět svým přátelům, jaké pěkné obrázky jste našliShare on Facebook
Facebook
Share on Tumblr
Tumblr
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Buffer this page
Buffer

2 thoughts on “Malování v Bretani

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


CAPTCHA Image
Reload Image