Čtecí období

Často to mám v životě tak, že mám období, kdy zcela dominuje určitá činnost. Loni to bylo bezesporu malovaní. Maloval jsem hodně často, měl jsem několik výstav, samotná režie kolem výstav, rámování obrazů, přípravy prostoru a věšení zabrala dost času. Takže to bylo ve výsledku docela hektické období. Někdy kolem Vánoc jsem si dal pauzu na neurčito. Místo malování jsem se pustil do čtení knih a naordinoval si introspektivní období.

Stalo se toho mezitím strašně moc a spousta změn se udála uvnitř. A vypisovat to vlastně ani nemá cenu. Dlouho jsem váhal a odkládal, jestli vůbec nějaký článek psát. Došel jsem k tomu, že jo. Když nic jiného, podělím se alespoň o seznam knih, které jsem během té doby četl, nebo přednášek, které jsem viděl.

Knihy mi rozšířily obzory a ukázaly mi, kolik toho nevím. Nevím toho o tolik víc, než kolik vím. To je skvělé, pořád se dá tolik objevovat. Z knížek si také dělám výpisky a poznámky, odkazy na jiné knihy, které si pak nakoupím a (časem) přečtu.

Knihy o sebeobjevování a fungování lidské mysli

Většina knih z téhle skupiny je o psychedelikách. Psychedelika, to je něco, co mě dlouho lákalo, a než jsem se do nich odvážil jít, nastudoval jsem si je. A pak jsem četl dál a dál. O jejich historii, vlivu na kulturu, změny ve fungování vnímání. Je to fascinující obor a věřím, že jako vědní obor má ohromný potenciál do budoucna. Zákazem LSD jsme ztratili kolem 50 let výzkumu vědomí. Teď přichází dlouho odkládaná renesance.

Ekonomika a fungování světa

Můj zájem o ekonomiku podnítila koronavirová krize. Respektive následný pád akcií. Začal jsem si načítat články, jaké akcie koupit, a postupně mě to vtáhlo natolik, že jsem si nakoupil několik knih a shlédl kupu přednášek. Fascinující téma! Lituji, že jsem se o to nezačal zajímat dříve.

Mix

  • Y. Harari: Homo deus – stručné dějiny zítřka. Trochu se tu opakují některé myšlenky ze Sapiens, ale celkově hodně dobré. Kapitola o hledání nesmrtelnosti mě donutila dost přemýšlet.
  • Jung: Archetypy muže (Nedočetl jsem, na můj vkus příliš abstraktní a neuchopitelné)
  • Kraut – skvěle vysvětlené historické souvislosti v “ošklivě” animovaných videích.
  • PBS SpaceTime – videa o fyzice, vesmíru, vzniku gravitace, teorie relativity a podobně. Při jejich sledování si připadám jako nevzdělaný idiot 🙂
  • The Royal Institution – populárně naučné přednášky o vědě. Fyzika, matematika, biologie… Cílené na relativně laické publikum, není to hardcore jako PBS.
  • Kurzgesagt – animovaná edukativní videa. Psychologie, biologie, vesmír … mix témat.
  • Cixin Liu: Ball lightning (Beletrie, potřeboval jsem něco, u čeho nebudu mít potřebu dělat si výpisky.)
  • Cixin Liu: Supernova Era Lepší než Ball ligntning. Skvělá zápletka na začátku, druhá polovina knihy o hře dětí na válku už mě tolik nebrala, na můj vkus moc roztahaná a předvídatelná. Ale první polovina je skvělá.

Co dál číst na blogu?

Článek má volné pokračování “čtecí období pokračuje“. Užijte si ho.

Dejte vědět svým přátelům, jaké pěkné obrázky jste našliShare on Facebook
Facebook
Share on Tumblr
Tumblr
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Buffer this page
Buffer

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


CAPTCHA Image
Reload Image