Léčivý kruh

Chci se s vámi podělit o experiment, který mně, mým přátelům a lidem v různých částech světa, mění životy.

O co se jedná?

Jedná se druh společné meditace, kterému říkáme léčivý kruh.

Léčivý kruh umožňuje uzdravovat pomocí společného záměru. Cílem záměru může být účastník kruhu, nebo někdo jiný, kdo k léčení dá svolení. A může být klidně na druhé straně světa. Pro materiálního skeptika to může být těžko stravitelné, ale pro toho, kdo se někdy modlil, zažil energetickou masáž, více se zabýval kvantovou mechanikou nebo teorií relativity, případně zažívá synchronicity („náhody“ šité na míru) by mohl být léčivý kruh uchopitelný. Jeho síla spočívá hlavně v tom, že suma je víc než jen součet částí. A skupina lidí se společným záměrem může dosáhnout věcí, kterých žádný z jednotlivců sám dosáhnout nemůže. Když je společný záměr zamířený na zlepšení kvality života nějaké bytosti, výsledky jsou krásné pro všechny.

Co mě k léčivému kruhu přivedlo

Inspirovala mě knížka Síla osmi od Lynne McTaggartové, ke které mě přivedl můj parťák Jeník. Kniha pojednává o síle léčivého záměru jednotného společenství lidí. O tom, že jde léčit na dálku a ovlivňovat věci, že se jde na někoho nacítit a napojit. Je to jeden z důvodů, proč se teď cítím napojenější a spokojenější než dřív. Jsem hodně v sobě a je mi dobře. Skoro to zní jako rouhání, ale jsem uprostřed té pandemie spokojený a šťastný. Začalo se mi dít dost synchronicit, kolikrát velmi zábavných, jindy varovných či poučných. Ale všechny ukazovaly na to, že “svět venku” odpovídá velmi rychle na můj stav “uvnitř”. Že to rozdělení na “venku” a “uvnitř” je umělé a překonatelné. Doplňuje se to s tím, co jsem četl v dalších knihách, odkazy na ně jsou na konci článku.

Když jsem knihu Síla osmi dočetl, začal jsem spontánně meditovat na zdraví blízkých přátel, kteří měli oba covid. Každého jsem přitom vnímal jinak, i když jsem se s nimi neviděl. Bylo evidentní, že moje tělo nějak zrcadlí nebo cítí jejich stav.

Jeník mě pak už jen popostrčil k tomu, abych svolal vlastní léčivý kruh, a tak to celé vzniklo.

Setkání zatím proběhlo jen několik, ale cítím, jaký to má potenciál, jak mě to nabíjí a že se o to chci podělit a inspirovat ostatní.

Jak setkání léčivého kruhu probíhá

Na začátku si připravíme prostor i sami sebe. Tak, abychom mohli být přítomní a nelítali myšlenkami někde jinde. V našem případě je to rituální očištění prostoru i sebe, tanec a bubnování. Dovedu si ale představit, že jiná skupina může tento počáteční rituál provádět jinak. Berte to spíše jako inspiraci než jako závazný předpis.

Pak přijde sdílení toho, co se v našich životech změnilo od posledního setkání, což je zpětná vazba na léčivý záměr z minulého setkání. Případně ten, kdo přijde nový, dostane prostor představit se a říct, co ho přitáhlo. Pak je druhé kolo sdílení, ve kterém ten, kdo cítí potřebu, představí svůj záměr. Žádné léčení by se nemělo dít bez souhlasu dotyčného. Je to proto, abychom “nepáchali dobro”. Někdo může “chtít” prožívat těžkou situaci, nebo je pro něj třeba tenhle přístup příliš podezřelý nebo ulítlý. Pak se rozhýbeme a roztančíme, rozbubnujeme, rozkřičíme… načerpáme sílu. Rituálně se propojíme v kruhu. Držíme se za ruce a společně dýcháme v jednom rytmu, ladíme se jeden na druhého a propojujeme se se silou Matky Země.

Pak přichází ta hlavní část: krátce meditujeme na jednotlivé záměry. Nastavím budíček na několik minut, zavřeme oči a soustředíme se na záměr. Asi není nějaký univerzální postup, jak přesně to dělat, ale většinou to probíhá tak, že svým vnitřním zrakem si vizualizujeme daného člověka jako uzdraveného nebo danou situaci jako vyřešenou. Zní to až absurdně jednoduše, ale má to velkou sílu.

Na závěr pak proběhne sdílení, co se dělo v nás při samotné meditaci. Co kdo cítil, nebo “viděl”. Většinou se naše dojmy shodují nebo krásně doplňují. Nevím o tom, že by si nějak protiřečily.

Shrnutí průběhu setkání v pár bodech:

  • připravení prostoru i sebe, zklidnění se
  • navýšení energie (bubnování, tanec, práce s hlasem…)
  • sdílení změn od minulého setkání
  • představení nových záměrů
  • rituální propojení se navzájem a spojení se s Matkou Zemí
  • společná meditace na jednotlivé záměry
  • závěrečné sdílení

Při každé meditaci na něčí záměr, ať už je to uzdravení fyzické či emoční nebo hojnost, pokoj v srdci, v nás něco rezonuje. Při každé jednotlivé meditaci se ve svém vlastním těle cítím jinak. Cítím částečně to, jak se cítí dotyčný člověk a vím, že je to víc než jenom obyčejná empatie, kterou člověk zažívá při vyprávění nějakého dojímavého příběhu. Je to jako vhled do těla nebo životního příběhu někoho jiného. Jsem přesvědčený, že jsem víc, než jsem si myslel, že jsem. Propojený se světem v nádherné pavučině napříč časem a prostorem.

Souhry náhod

Při každé meditaci se dějí zajímavé souhry náhod, neboli synchronicity. Lze si je samozřejmě vyložit jako pouhopouhou náhodu, proč ne. Ale zkušenost mi ukazuje, že se jedná o něco hlubšího. Kdo by chtěl slovníkovou definici, tak takhle to popisuje Wikipedie:

Označení pro příčinně nevysvětlitelné (akauzální) setkání dvou nebo více událostí v čase, které tím na úrovni prožívání subjektu získávají význam. Pojem synchronicity je však spojován také s objektivním nahromaděním jevů, které si žádají společnou interpretaci, v čase nebo prostoru, ač mezi nimi není přímá kauzální souvislost, a vymykají se novověké představě o náhodě.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Synchronicita

Například při meditaci na jednu ženu, která měla problém vyjadřovat vlastní emoce, se okamžitě rozvztekaly opice v nedaleké zoo, nebo při jiné začnou znít zvony (hned v tu chvíli), nebo když okolo procházející tatínek řekne svojí dceři “ukaž, jak jsi naštvaná” zrovna, když meditujeme na ženu, která je naštvaná na chlapy.

Z každého setkání odcházím nabitý a radostný, s hlubším pocitem propojenosti.

Pozvání k inspiraci

Protože kruh mění život nejen mně, ale i lidem v mém okolí, tak bych si přál, aby podobné léčivé kruhy začaly spontánně vznikat a množit se. Mám zato, že to je něco, co v dnešní české společnosti chybí.

Chci vás tedy pozvat k tomu, abyste se přišli podívat k nám na kruh, kde můžete vidět a zažít, jak to funguje a cítit energii, která kolem toho vzniká. A časem byste si třeba mohli založit kruh vlastní.

Pokud máte zájem se přidat (a jste poblíž Liberce), tak mi můžete napsat přes komentář pod článkem. Komentáře nejsou automaticky zveřejňované a dostanou se na můj e-mail, ze kterého vám odpovím a domluvíme se na podrobnostech.

Není to moje

Chci zdůraznit, že i když jsem to byl já, kdo první setkání v Liberci svolal, tak se necítím být nějakým vedoucím a bez pobídnutí Jeníka bych ho nesvolal. Jen to vnímám jako velmi důležitou věc a mám radost, že ji můžu pomáhat přinést na svět. Není to můj nápad a není to nápad ani autorky té knihy. Jsem přesvědčený, že léčivé kruhy jsou staré jako lidstvo samo, to jen my jsme na ně jaksi na chvíli zapomněli.

Odkazy na knihy a videa

Lynne McTaggartová – Síla osmi

Lynne McTaggartová – Pole

Gregg Braden – Božský matrix

Anglicky: Doporučení autorky knihy

Doplnění: Video o fyzice v angličtině, může vám pomoct jako metafora pro to, jak kruhy fungují.

Poděkování

Děkuji Jeníkovi a Lence Kočové za úvodní diskuzi a zpětnou vazbu k článku. A díky Lucii Votrubcové za korekturu pravopisu.

Dejte vědět svým přátelům, jaké pěkné obrázky jste našliShare on Facebook
Facebook
Share on Tumblr
Tumblr
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Buffer this page
Buffer

2 thoughts on “Léčivý kruh

  1. Ahoj docela by mě ten kruh zajímal, až ho bude pořádat dej vědět.
    Jirka, sedím s tvým brácho Kubou v práci.

  2. Dobrý den, děkuji Vám za nádherný popis, jak kruh funguje. Chceme vytvořit kruh v Českých Budějovicích a Vaši webovou stránku posílám zájemcům, aby si přečetli více informací, když mají zrovna čas číst knížku Síla osmi. Takže jste nám inspirací u nás na jihu Čech! Jinak jsme také ve facebookové skupině Propojeni, kde jsou lidé z celé ČR, ale já osobně preferuji osobní setkávání a působení než online. Moc Vám zdravím a přeji vše dobré

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


CAPTCHA Image
Reload Image