Čtecí období pokračuje

Knihy jsou jako pavučina, do které jsem se teď chytil (v tom dobrém slova smyslu). Čím více čtu, tím více vím, kolik toho nevím a chci to poznat a zažít.

Aktuálně velká otázka pro mě jsou psychedelika a duchovní zážitky s nimi spojené. Je to téma, které může výrazně překopat můj aktuální světonázor založený na materialismu a racionalizaci. Nacházím argumenty pro obě možná vysvětlení podstaty světa. Jak pro “nejdříve bylo vědomí, potom hmota”, tak pro “vědomí je sekundární, je to emergent property of very complex structures”.

Začal jsem číst knihy od Stanislava Grofa. Hodně si s lidmi povídám o tom, co je to vědomí. Zkoumám. Začali mě zajímat houby a jak utvářejí ekosystémy.

Oblíbil jsem si audioknihy na Scribd.com, často si je pustím na procházku v přírodě a po návratu domů si sepíšu poznámky, abych si lépe zapamatoval a srovnal si, co jsem se dozvěděl. Takže kromě čtení jsem toho i docela dost popsal. Při čtení dodržuji podobný režim jako u práce na počítači: prokládám ho cvičením. Asi to zní divně, ale i při čtení pak mám natažený budíček, abych na to nezapomněl :P.

Fungování mysli, psychedelika, “ezokecy”

Psychologie

  • Steve Biddulph: Tajemství výchovy dívek …ať vím, do čeho jdu 🙂
  • Bauer Joachim: Proč cítím to, co ty Jak objev zrcadlových neuronů změnil naše chápání empatie. Pohled na to, jak funguje lidská mysl na biologické bázi.
  • Steven Harrod Buhner: Transformation Power of Fasting – o duchovním, duševním a tělesném významu dlouhého půstu. Co se děje s tělem, myslí, vnímáním a prožíváním. Uzdravení vztahu k jídlu a vlastnímu tělu. Vyladění se sám na sebe, na přírodu a na to, co nás přesahuje. Inspirován knihou, chystám se na postní ústraní, až skončí zima. Schovám se někde na chatě, budu sám, nebudu jíst a budou se dít věci…

Ekonomika

První vlnu covidu jsem vzal jako investiční příležitost. Nakoupil jsem v propadu nějaké akcie, po nějaké době jsem je zase prodal a nakoupil něco jiného 🙂 Škoda, že jsem se o ekonomiku nezačal zajímat dříve, mohl jsem být lépe připravený. Je to neuvěřitelně zajímavý obor, obsahující psychologii, manipulaci, politiku, ekologii, módu, technologii. Takový tavicí kotlík. Dříve jsem si myslel, že je to hrozná nuda. Houbelec.

Beletrie

  • James Clavell: Tchaj-pan Kniha se skvělým úvodem, ale pak strašně natahovaná. První dvě kapitoly byly asi nejlepší. Pak jsem to četl spíše ze setrvačnosti.

Workshopy

Anahata je skvělý učitel. Byl jsem zatím na jednom výcviku pro muže, další bohužel nedopadly kvůli covidu. Na semináři jsme si padli do oka a účastnil jsem se pak natáčení video kurzu o meditacích. Měl by vyjít začátkem prosince 2020.

Také jsem s ním začal spolupracovat na webech pro jeho projekty.

Přednášky a videa

  • Crash course from PeakProsperity.com Stručné shrnutí ekonomických, ekologických a energetických problémů dnešního světa. Dobře se na to kouká. Skvělý úvod a “pohled seshora” do problematiky.

Nezařazeno

  • Stephen Harrod Buhner: Lost language of plants Kniha se širokým záběrem: Jak komunikují rostliny mezi sebou, vzájemná propojenost biologický systémů. Jak jazykové a kulturní škatulky (de)formují chápání světa. Důsledky hormonální antikoncepce, antiobitik a jiných léčiv na ekologii a chování živočichů (nápověda: je to mnohem větší průser, než se obecně ví). Hodně zajímavá kniha, autor je biolog s přesahem do spirituality.
  • Robert Vlach: Na volné noze – Zatím nedočteno.. Skvělé téma (rozvoj podnikání a osobní značky), ale nějak se do toho nemůžu začíst. Mám pocit, že “bych měl”, ale táhnou mě teď jiné knihy. A je to taková tlusťoška…
  • David Deutsch: The beginning of Infinity (o vědeckém poznávání světa, evoluci, dobývání kosmu… široký záběr)

Čtení s dětmi

Další velké téma 🙂 S dětmi si čteme často nahlas před spaním. Máme dohodu, že pokud je kniha zfilmovaná, tak po přečtení větší části knihy se podíváme na danou část filmu. Televizi nemám a mít nebudu, po práci se z počítače stává maximálně tak přehrávač hudby nebo přednášek a děti nemají smartphony ani tablety. Máme k tomu své důvody, ale to by bylo na jindy. Zkrátka je vedeme k tomu, aby se zabavily sami, bez technologií, aby se uměly soustředit a tvořit a vyrábět prakticky ze všeho.

  • Harry Potter – díly 1 až 4. Netřeba představovat. Četli jsme to asi půl roku po večerech. Konec čtvrtého dílu byl ale už dost drsný na jejich věk, tak jsme si od něj dali pauzu. Když jsem jim koupil Lego s tématikou HP, tak skákali radostí do stropu. Je to teď velké téma.
  • J. R. R. Tolkien: Hobit. Další skvělá klasika. Aktuálně máme rozečtené a děti chtějí vždycky “ještě kousek, tatí, teď je to napínavý!!”

Co dál číst na mém blogu?

No… když jsme u toho čtení, tak asi předchozí článek o čtecím období, ne? 🙂

Dejte vědět svým přátelům, jaké pěkné obrázky jste našliShare on Facebook
Facebook
Share on Tumblr
Tumblr
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Buffer this page
Buffer

One thought on “Čtecí období pokračuje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


CAPTCHA Image
Reload Image