Malování je jako čarování

Dnes to bude trochu pohádkové. O víkendu jsem s dětmi koukal na pohádku Doručovací služba čarodějky Kiki. Viděl jsem ji už hodněkrát a překvapivě několikrát dokonce i sám. Je to kouzelný příběh o dospívání a hledání svého místa ve světě. Kiki je třináctiletá dívka, která odchází z domova na zkušenou, stát se opravdovou, dospělou čarodějkou. Město, které si zvolí, připomíná atmosférou Skandinávii nebo sever Evropy a je tak poetické, že vždy, když ho vidím, tak mám touhu nasednout na vlak a odjet někam, kde je to jinačí. (A malovat tam… ten výhled na město z Kikina pokoje je famózní.)

Ale zpátky k filmu. Kiki je v jednu chvíli zoufalá, protože ztrácí svoji kouzelnou sílu. Připadá si ztracená a osamělá. Potýká se se svými city, poprvé se ji líbí nějaký kluk, ale ona je na něho nepříjemná. Všechno špatně… V tu chvíli za ní přijede její kamarádka malířka a když vidí, v jakém je stavu, vytáhne ji na výlet. Večer si pak povídají o malování a čarování. Obě činnosti mají překvapivě dost společného. Vystřihl jsem z filmu ukázku jejich rozhovoru, je to pro mě jeden z nejsilnějších momentů celého filmu. Má to 4 minuty (informace pro ty, kdo spěchají).

Omlouvám se za pásek uprostřed videa, je to daň za zkušební verzi editačního programu.

Příběh čarodějky Kiki je na první pohled jednoduchý a když se ho budu snažit popsat, bude znít banálně. Ale je tak citlivě a poeticky natočený, že mě vždycky dojme. Nechci prozrazovat klíčové momenty, i když mě svrbí ruka je tu všechny vypsat. Podívejte se na film. Pokud jste výtvarně založení, tak určitě oceníte i jeho vizuální stránku.

PS: Nečekejte žádný akční film, tempo je spíše pomalé a pokud jste odchovaní americkými hitovkami, tak ho možná nebudete umět ocenit.

Co dál číst?

Něco o tom zmiňovaném “zatnout zuby a malovat a malovat” je v rozhovoru Růst umělce. Nebo si můžete přečíst pár tipů, jak lépe malovat v plenéru, ale hodí se to samozřejmě i na malování v ateliéru, jen vám tam nebude utíkat světlo.

Aby vám nic neuniklo, můžete si přihlásit se k odběru novinek. Slibuji, že nebudu posílat žádný spam.

Dejte vědět svým přátelům, jaké pěkné obrázky jste našliShare on Facebook
Facebook
Share on Tumblr
Tumblr
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Buffer this page
Buffer

2 thoughts on “Malování je jako čarování

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


CAPTCHA Image
Reload Image