Plenér v kladenských hutích

První listopadový víkend jsem byl spolu s lidmi kolem ateliéru Václava Kováře na plenérovém víkendu v Kladně. Původní plán byl jet malovat do Vítkovic, ale to se muselo na poslední chvíli změnit. I Kladno má ale svoji silnou industriální atmosféru. Hned po příjezdu jsme si všimli, že obličeje lidí dobře ladí se schátralými továrnami – nevlídné sychravé tváře. Autobusové nádraží v centru města sousedí s industriálním areálem, podobně jako v Mladé Boleslavi. O dobrou práci je tu dnes asi dost nouze, protože hned na prvním parkovišti nás uvítal živý automat na parkovací lístky. Chlapík, jehož jediná práce je podávat řidičům papírové lístky na parkovišti a při odjezdu si je zase vyzvednout. Parkovací lístky byly velmi podobné šatním lístkům z divadla…

Zátiší s chladírenskou věží (elektrárna Alpiq). 50*40 cm, akryl na plátně, 6000 Kč

Areál Poldi je dost zchátralý a mnoho míst je oplocených, takže je nutné některé části zdlouhavě obcházet. Naštěstí Lenka Jůnová z moderuje.cz domluvila komentovanou prohlídku s jedním z místních nadšenců, který stál za vznikem naučné stezky napříč areálem. Takže jsme dostali i rychlý výklad, k čemu která stavba sloužila a hlavně, kam je a není bezpečné chodit. V areálu se pohybují i různí lovci – sběrači kovů, takže se nedoporučuje chodit tu o samotě. My jsme naštěstí žádný incident neměli, viděli jsme jen pár postaviček u vápenných pecí, které se pak někam “propadly”.

Dům u koksovny. 50*40 cm, akryl na plátně, 6000 Kč
Vápenné pece. Zatím neprodejné, čeká na post-produkci.
Malujeme rudný zásobník
Část rudného zásobníku

Tenhle obraz ještě čeká post-produkce. Potřebuje ještě pár věcí vytáhnout, ale v plenéru není na nějaké větší dodělávání prostor. Postupně obrazy načaté v plenéru dodělávám a průběžně začínám pracovat na dalších. Takže poslední dobou mám rozděláno více obrazů najednou a vybírám si, na kterém zrovna budu dělat. Jak se vám líbí?

Co dál číst?

Lenka se mnou natočila rozhovor o malování v rámci e-vernisáže, podívejte se na něj zde. Vystavené obrazy jsou samozřejmě prodejné, stačí mi napsat. Doporučuji také článek Jak lépe malovat v plenéru. Jsou to poznatky, které jsem vydestiloval z malířské výpravy do Bretaně.

Dejte vědět svým přátelům, jaké pěkné obrázky jste našliShare on Facebook
Facebook
Share on Tumblr
Tumblr
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Buffer this page
Buffer

2 thoughts on “Plenér v kladenských hutích

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


CAPTCHA Image
Reload Image