Hudba a koncentrace

Předpokládám, že to máte stejné jako já – skoro vždy maluji při hudbě. Jediné případy, kdy maluji bez hudby jsou, když vyrazím do plenéru a zapomenu si vzít přehrávač. Hudba a barvy prostě k sobě patří, doplňují se. Vhodná hudba mi pomáhá se koncentrovat, dostat se do flow, odprostit se od okolních ruchů a prostě jen tvořit. Včera na figurálce se ale výrazně projevilo, že to taky nemůže být jen tak nějaká hudba. Byl jsem v ateliéru s dalšími lidmi a z rádia hrál nějaký náhodný výběr. Chvílemi skvělý, chvílemi rušivý, často za sebou hrály skladby s výrazně jinou náladou než ty předcházející. Což mě hrozně ruší. K tvorbě potřebuji hudbu dostatečně stimulující, ale zároveň dostatečně “monotónní”, bez náhlých změn nálad (pokud to tedy zrovna není přesně to, co chci, ale to jsou spíše výjimky). Prvních několik figur jsem stejně jako ostatní poslouchal rádio a s výsledky jsem moc spokojený nebyl. Svůj vliv mělo také samozřejmě i vedro, ale to je už jiný příběh. Až když jsem si nespolečensky nasadil sluchátka a oddělil se tak od zbytku světa, tak mi to začalo jít líp.

A co k malování poslouchám já? Často je to taneční hudba, protože splňuje kritérium monotónnosti a zároveň proměnlivosti, někdy jazz, ale dost záleží na náladě. Případně filmovou hudbu. Z taneční hudby to bývá label All day I dream, Morcheeba, Oona Dahl, minimal house, japonský jazzy hiphop, třeba Nujabes, nebo někdy i techno, například Pan Pot je naprostá pecka, při nich vznikly dost živé obrazy, je to čirá energie. Skvělé album je také Immortal Changes od Roberta Babicze. Ale je toho hromada…

Když jsem maloval v Černé Hoře na ulicích, tak byla sluchátka nezbytná nutnost, jinak by mě hrozně rušily davy komentujících turistů a čumilů. Jak to máte vy? Podělte se o oblíbenou hudbu k malování v komentářích pod článkem. Jsem závislý na hudbě a nové tipy ocením.

A takhle mi to jde, když jsem bez hudby a nesoustředím se.

Na závěr ještě nějaký hudební bonus pro dobré malování. Již zmiňovaná Morcheeba.

Co dál číst?

Zapomeňte na figuru a naučte se kreslit krajinu 🙂 Nebo se podívejte na tyhle pohybovky, mám z nich fakt radost.

Aby vám nic neuniklo, můžete si přihlásit se k odběru novinek. Slibuji, že nebudu posílat žádný spam.

Dejte vědět svým přátelům, jaké pěkné obrázky jste našliShare on Facebook
Facebook
Share on Tumblr
Tumblr
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Buffer this page
Buffer

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


CAPTCHA Image
Reload Image