Inspirace neexistuje

Hodně lidí si myslí, že potřebují inspiraci k tomu, aby mohli tvořit. Přeci nemůžu malovat nebo skládat hudbu, když nemám nápad! Jenže to má háček. Pokud budete čekat s tvořením na chvíli, kdy vás inspirace osvítí, tak takových chvil bude vždycky málo. A když zrovna inspirace přijde, tak nebudete připraveni. Zrovna vám to technicky nepůjde, nebudete mít u sebe výtvarné potřeby, budete mezi lidmi a tak dále… Takže jak na to? Jak tvořit bez nápadu?

První věc je umět se dívat. Pokud se neumíte opravdu dívat a vidět krásu ve všedních věcech, tak pro vás bude většina věcí neinspirativních. Zkuste si všímat měnícího se světla, zkuste popsat jak světlo klouže po stěnách domů, jak stéká do ulic a barví výlohy obchodů do zlatova. Nebo jak zlátnou drobné větve stromů, když na ně dopadne zář slunce. Jak se barva oblohy vpíjí do všech ostatních barev, jak když je zataženo, jsou i domy šedivé. Jak se vytratí kontrast a napětí a všechno změkne. A pak to zkuste namalovat, to je první zdroj inspirace.

Druhá věc je umět vnímat příběhy. To, jak jsou náhodné věci seskládané dohromady, může vyprávět nějaký skrytý příběh. Dost možná je jen váš a nikdo jiný ho tam neslyší, protože to rezonuje jen s vašimi vzpomínkami. Vezměte náčrtník a tužku a šup s tím na papír. Je potřeba ten příběh chytit, dokud je čerstvý. Nepočká na vás.

Trénujte. Kreslete často, stačí pár minut denně. Je lepší více kratších úseků pravidelně opakovaných než jeden dlouhý, který vás nakonec vyčerpá. Skvělé cvičení jsou lidé v dopravních prostředcích, většinou se nudí a moc se nehýbou. Nevýhoda je, že jste v tu chvíli tak trochu exot a ze začátku budete nervózní. Jak se ale budete zlepšovat, tak budete dostávat pozitivní zpětnou vazbu a ta se pěkně poslouchá. Bude vás to motivovat k opakování. Občas se nějaký člověk bude cítit nesvůj a přesedne si jinam, to je ok, stává se to. Nic horšího se mi zatím nestalo, většinou na to lidi reagují pozitivně.

Kraďte nápady. Když uvidíte něco, co se vám hodně líbí, zkuste to převyprávět svými vlastními barvami. Nesnažte se ale o kopírování, to nikoho nebaví. V tomhle jsem hodně zaujatý, nesnáším kopírování fotek! Pokud tvoříte podle fotky, tak ji používejte jen jako referenci a dejte do toho svoji osobnost a výraz. Zkoušejte různé styly a přístupy, experimentujte, už jen proto, že to rozhýbe vaši mysl a umlčí vnitřního kritika, který by chtěl mít všechno dokonalé. Hrajte si.

Dostaňte se do flow. Nejlépe se mi tvoří, když zapomenu na sebe. Někdy se dostanu do lehkého transu, kdy jen plynu a spíše pozoruji, jak mi obraz vzniká pod rukama. Hodně pomáhá rytmická hudba, při které se tělo samo rozhýbe. Pokud malujete venku, kde se pohybují lidi, tak vás navíc hudba ve sluchátkách odstíní od ruchů z vnějšího světa. Lidé nemají tendenci tolik mluvit na toho, kdo má sluchátka.

A buďte trpěliví. Nějakou dobu trvá, než se začnete zlepšovat. Kreslení je spíše o vytrénovaném mozku než vykreslené ruce…

PS: Vyhýbejte se sociálním sítím. Ale to by bylo na samostatný článek. Facebook je mentální mor.

Přikládám na ukázku nějaké črty, které vznikly v MHD a na zastávkách. Plus obrázky od dětí. Malé děti mají oproti dospělým v malování jednu výhodu – nebojí se toho a malují spontánně a intuitivně. A dětský obrazy jsou výborný! Dávají do toho celou pozornost a malují srdcem. Netrápí se proporcemi a podobností s realitou.

Ondra, 5 let. Auto, bagr a letadlo
Anežka, 8 let, s obrazem na zakázku
David, asi 100 let, lidé na zastávce
Chlápek v autobuse

Burt Bacharach – And the people were with her.

Krásná orchestrální hudba. Starší, ale výborná!

 

Další zajímavé články, které si chcete přečíst

  • Proč malovat s dětmi doma a na co se připravit? Bude to radost a bude to možná trochu bolet, ale bude to stát za to 🙂 Na co se připravit?
  • Pocity začínajícího malíře – o tom, jak jsem začínal malovat, jaký to je pocit malovat na veřejnosti (radost smíchaná se stressem) a jiné zajímavosti…

 

Aby vám nic neuniklo, můžete si přihlásit se k odběru novinek. Slibuji, že nebudu posílat žádný spam.

Dejte vědět svým přátelům, jaké pěkné obrázky jste našliShare on Facebook
Facebook
Share on Tumblr
Tumblr
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Buffer this page
Buffer

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


CAPTCHA Image
Reload Image