Paneláky mezi stromy

Jsou místa, která mají svoje vizuální kouzlo patrné na první pohled. Můžou to být stará města s křivolakými uličkami, zákoutí a výhledy do krajiny. A pak jsou místa, kde divák musí poezii objevit. Mezi takové patří třeba výhled na sídliště. Pro někoho to je nudné, ošklivé, jsou to původně šedé krabice, které někdo po zateplování natřel na barevno. A přece. Když se tyčí mezi stromy jako mohutné monolity, má to svoje kouzlo. Pamatuji si, jak když jsem byl malý, fascinoval mě výhled na vznikající sídliště Zelené údolí.

Dneska už se na to dívám jinak a zrovna tahle část města se mi moc nelíbí, ale tehdy mě fascinovala. Jak přibývaly věžáky a jak v noci svítily jako rej světlušek. Pohled z kopce dolů byl úchvatný. Tolik světýlek! Bylo to jako dívat se do uhasínajícího ohniště. I teď když už jsem dospělý, se mi líbí pohled na noční město z vrchu. Rád se také nočním městem procházím a nahlížím lidem do bytů. Představuji si, jak se v jejich pokojích bydlí, jaká tam vládne atmosféra a jak by se tam žilo mně. Pravda, moc často už to nedělám, poslední dobou se spíše zaposlouchám do hudby ve sluchátkách a udělám si z procházky soundtrack.

Hudba mě ostatně provází skoro všude. Při práci, když programuji, většinou poslouchám minimalistický nebo meditativní house, při malovaní pak jazz. Líbí se mi, jak se hudba vine jako stezka mezi stromy a jak je zároveň překvapivá i známá. Jsem závislý na nové hudbě. Mám radost, když najdu hudbu, která mě uchvátí a roztančí, hudba, která mi pod víčky začne malovat barvy. Která když si lehnu a zavřu oči, mi šeptá vysněné příběhy.

Stejně tak tomu bylo i to odpoledne, kdy vznikl tento obraz. Nedávno jsem znovuobjevil Dana Siegela a jeho kapelu Birds of Feather. Pak jsem hledal alba, na kterých participovali členové kapely a tím jsem objevil Ambient Jazz Ensemble. Maloval jsem během poslechu jejich hudby a byl jsem z toho celý rozjásaný. A tak se stalo, že i pohled na nudné, obyčejné šedé panelákové panelové paneláky se stal barevným. A samozřejmě vydatně pomohlo i to, že byl slunečný den. Babí léto v plné síle, díky babi.

 

První náčtrt do bloku pro chycení kompozice
Rozpracováno v plenéru
Hotovo

 

A Mammal Hands? Ty sem tak úplně nepatří, Youtube mi je nabídl jako relevantní hudbu a jsou dobří. Tak je přikládám, poslechněte si je taky 🙂

Aby vám nic neuniklo, můžete si přihlásit se k odběru novinek. Slibuji, že nebudu posílat žádný spam.

Dejte vědět svým přátelům, jaké pěkné obrázky jste našliShare on Facebook
Facebook
Share on Tumblr
Tumblr
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Buffer this page
Buffer

One thought on “Paneláky mezi stromy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


CAPTCHA Image
Reload Image