Hodnota umění

Nedávno jsem měl rozhovor s jedním kolegou o hodnotě umění. Říkal něco v tom smyslu, že umění “nemá hodnotu”, protože ho člověk k životu nepotřebuje, protože ho nenasytí, neoblékne, nezaopatří… Jaká je tedy hodnota umění?

Městečko Signagi, Gruzie. Olej na dřevě, 33 * 60 cm. NA PRODEJ.

Pro mě osobně je význam umění v tom, že přináší krásu do života. Jsem přesvědčený, že umění člověka kultivuje, učí ho všímat si krásna kolem, nejen na obrazech, ale celkově. Většina inspirace pro obrazy je z krásných věcí okolo. Obrazy jsou začarované okamžiky v čase, ke kterým se člověk může opakovaně vracet. Jsou to koncentrované emoce přetavené do barvy. Hodnota umění je v tom, že se můžete podívat na zeď v obýváku, na které visí krásný obraz, a srdce se vám rozbuší radostí. Chcete se na něj dívat a kochat se. Vychutnáte si ty chvíle, znovu a znovu se vracíte ke kráse.

Život není jen o nasycení, obléknutí a zaopatření. Představte si svět bez umění – bez hudby, bez knih, bez filmů, bez obrazů. Umění nás obklopuje na každém kroku, ani si to neuvědomujeme. Není náhoda, že všechny vyspělé civilizace podporovaly umělce a zanechaly po sobě neuvěřitelná umělecká díla. I u „primitivních“ národů mělo umění nezastupitelnou funkci a bylo hlavním pojítkem příslušníků kmene nebo kulturního okruhu a nositelem tradice.

Předjaří, pohled na Ještěd. První plenér 2019.

Ale není to jen o krásnu. Některé obrazy jsou drásavé, až z nich naskakuje husí kůže. Ale i to je lidské. Jen částečně si dokážu představit, čím prochází malíř, když měsíce maluje obrazy plné utrpení a zmaru jako například Beksinski.

Zatiší s varnou konvicí. Aneb krása všedně banálních věcí. Olej na plátně. NA PRODEJ.

Jeden malíř, jehož jméno jsem bohužel zapomněl, řekl něco, co mi utkvělo na dlouho v paměti. “Obrazy jsou stroje na čas“. Člověk se musí zastavit, aby je namaloval. A divák se musí zastavit a vnímat, zpomalit, jinak si obraz nevychutná, ale jen kolem něho proletí. A to je podle mě velký přínos umění. Můžeme vystoupit z rutiny. Učí nás všímat si hezkých nebo zajímavých věcí. A postupně i věcí ošklivých, smutných, naší vlastní prchavosti…

Rododendrony II, olej na plátně 40 * 40 cm. NA PRODEJ.

Všechny obrazy v článku je možné zakoupit v eshopu.

Hudba k poslechu

Dvě perličky od Stevena Wilsona.

Aby vám nic neuniklo, můžete si přihlásit se k odběru novinek. Slibuji, že nebudu posílat žádný spam.

Dejte vědět svým přátelům, jaké pěkné obrázky jste našliShare on Facebook
Facebook
Share on Tumblr
Tumblr
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Buffer this page
Buffer

One thought on “Hodnota umění

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


CAPTCHA Image
Reload Image