O kritice

Vypozoroval jsem zajímavou věc – vypadá to, že ta nejdrsnější kritika vždycky přichází od lidí, kteří toho umí nejméně. Poslední takový incident byl v jedné nejmenované facebookové skupině, kterou jsem se posléze rozhodl opustit. Z komentářů soudím, že dotyční si článek ani nepřečetli a podle úvodní fotky hned začali blít svoje moudra. Tohle je druh zpětné vazby, se kterým se na Facebooku člověk dříve nebo později setká, stalo se mi to už několikrát. Když si pak prohlížím profil dotyčného, většinou tam není nic co by mě zaujalo. Ti lidé často ani netvoří a pokud ano, tak to nikde nepublikují (proč asi?).

Tomuhle chování se říká Dunning-Krugerův efekt a dá se krásně shrnout do jedné věty z Forresta Gumpa: Hloupému každý hloupý. V zásadě platí to, že hloupí lidé jsou natolik hloupí, že si svoji hloupost neuvědomují. Díky tomu, že netuší, že jsou hloupí, tak mají přirozeně pocit, že jsou chytří a vědí všechno lépe. A ideálně to musí každému říct, ať už se jich ptáte nebo ne. Vědí, jak by se měl řídit stát, jsou odborníci na imigrační politiku, rozumí tomu, jak moderovat rozhovory před kamerou, vědí také, jak se má správně malovat. Také vědí, jak by se měly vychovávat (cizí) děti nebo co by se mělo jíst, aby byl člověk zdravý. Někdy podpoří svoje psané názory řadou vykřičníků nebo caps lockem.

Nemá cenu se jimi zabývat, je to škoda času i energie. Pokud jim budete odpovídat, tak ve vší slušnosti a s nadhledem, ale většinou to nemá moc smysl.

Druhá věc je uvědomování si svých vlastních omezení a nedostatků a vědomá práce na nich. Konstruktivní kritika v tom dokáže dost pomoct a je vítaná.

Dejte vědět svým přátelům, jaké pěkné obrázky jste našliShare on Facebook
Facebook
Share on Tumblr
Tumblr
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Buffer this page
Buffer

One thought on “O kritice

  1. Děkuji autorovi za tento článek.
    Souhlasím s ním. Zabývám se přirozeně v souběhu se svou výtvarnou prací i touto tematikou, Ten, kdo něco umí je pokorný i k těm, co umí méně, protože si uvědomuje, že si může jen myslet, že umí méně a navíc je to i úctak době, kdy sám uměl opravdu méně když začínal. Nebudu to více rozpovídávat jak to přesně myslím, ale myslím, že pokorní to pochopí .-) V Bibli je napsána moudrost, která výše napsané potvrzuje: “I když hlopého rozdrtíte naprach v hnmoždíři, hloupost z něj nedostanete”…
    Takže asi tak

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


CAPTCHA Image
Reload Image