ANO, ještě více oblud!

Tento článek je výjimečně o městě, ve kterém žiju a jehož centrum se stále více mění směrem k obludnosti. V Liberci je spousta míst, která mají potenciál, ale místo toho tam postavili nebo plánují postavit stavby, které jednak nemají žádnou estetickou hodnotu a navíc se tam nehodí ani svou velikostí.

Je mi smutno a mám vztek. V centru Liberce rapidně ubývá krásných míst a zákoutí a místo malých domků s krásným měřítkem se staví velké nevzhledné obludy. Tam, kde skončil Kittner z ODS se Synerem, tam vesele navazuje současný primátor Batthyány zvolený původně za ANO. Oba kvůli krátkodobému osobnímu prospěchu zcela bezohledně poškodili město a jeho obyvatele. Mrzí mě, že z jednoho nekompetentního rozhodnutí tam tyhle nevzhledné krabice budou stát třeba dalších 100 let a budou určovat celkovou náladu svého okolí. Jsou to domy, na které se nedá dívat s potěšením. Nehodí se tam měřítkem a vizuálně se nehodí vůbec nikam. Jsou prostě ošklivé!

Kvůli obrovským supermarketům NG Plaza a Forum se vyprázdnily ulice Pražská a Moskevská, které spojují dolní a horní centrum města. A je to nenávratná škoda. Před pár lety o tom psal Liberecký deník.

OD Forum, Soukenné náměstí

Přímo v centru města teď stojí tahle ošklivá bedna. Z druhé strany přímo do náměstí čumí obrovská skleněná stěna. Naprosto hluchá plocha. Starý obchodní dům byl možná malý, ale měl svoje unikátní kouzlo. Tohle je jen anonymní krabice. A to nemluvím o obrovské obrazovce umístěné na stěně směrem k zastávkám tramvají a autobusů, na které běhají od rána do večera reklamy a která přitahuje oči, ať chcete nebo nechcete.

Hluchá stěna směrem do náměstí. Na něm jsou mimochodem asi nejdražší lavičky v republice.

NG Plaza, Palachova ulice

Postavená zhruba ve stejné době jako Forum Liberec, možná o něco hezčí, ale pořád ošklivá. Část obchodních prostor je již od začátku stále prázdná, protože v Liberci není tolik obchodníků, kteří by měli zájem naplnit oba molochy.

Databox, alias Živý dům

Na té fotce vypadá překvapivě lépe než ve skutečnosti. Když jsem seděl na terásce se zahraničními studenty architektury a zeptal se jich na dům naproti, tak řekli, že “je fajn, jak tu máme krásně zachovanou architekturu ze 70. let.” Až na to, že ten dům byl právě postaven.

Papírové náměstí

Místo, které má velmi specifické genius loci, byly zde vždy malé domy a krásně křivolaké uličky. Ale pak tam postavili tuhle velkou krávu a vypadá to, že díky Batthyánymu tu bude brzy stát druhá, ještě horší. Proboha, proč? Chápu, že nové byty jsou potřeba. Ale to je musíte stavět v ošklivých domech?

Skleněné oko, Fügnerova

Tohle je kandidát na antistavbu roku. To není stavba z divokých devadesátek, to je postavené nedávno. Tohle se vážně někomu líbilo tolik, že to nechal postavit? Hned naproti je dům velmi připomínající panelák. Nic extra, ale kdyby nic jiného, tak aspoň neruší a ladí s ostatními paneláky.

Válečná zóna Perštýn

Před několika lety tu spadla bomba, vyhodila do vzduchu půlku kopce a od té doby tu je kráter. Na dně je totiž voda, takže se tam nedá stavět. Je to centrum města, mohl by tam být třeba park nebo skateboardová dráha, nebo cokoliv. Ale místo toho tam je a bude kráter. Ale třeba ne?

Díra po Textilaně

Areál Textilany byl zbourán v letech 2003-2004. Její komín byl odstřelen v roce 2005 a zbyla zde jen poslední budova, která se zřejmě bude na původním místě rozpadat další desetiletí sama o sobě. Od té doby se s tímto brownfieldem kromě výstavby tramvajových kolejí a lehkého úklidu nestalo nic. Ale možná je to lepší než původně zamýšlené zábavní a obchodní centrum Hollandia. Nebylo by hezké, kdyby tu byl dlouhý park spojující centrum města s lesoparkem u přehrady? To by snad nebylo tak drahé. Teď je z toho zarůstající pustina a to místo je mrtvé…

Určitě by se daly najít i další příklady špatných investic, jako třeba předražené rekonstrukce harcovských kolejí na Mistrovství světa v lyžování.

Výhled do budoucna

Spíše než vize krásného města nás čeká pokračování v nastoupeném trendu. Primátor Batthyány se snaží prosadit stavbu dalšího monstra na Papíráku. Zajímá mě, co může člověka motivovat k tomu, aby prosazoval stavbu tak ohyzdných věcí. Proti stavbě byla dokonce sepsána petice a návrh byl už jednou smeten ze stolu. Ale Batthyány ho vrací zpět. Je ještě nějaká šance, jak to zastavit? Co se dá teď hned udělat, aby tam tu krávu nepostavil? Na obrázcích to není moc vidět, ale ten dům má vést až úplně dozadu. Bude z toho druhá Hokejka, ale v centru města.

Více o připravované stavbě zde na webu Náš Liberec. Případně na facebookovém profilu Míry Baxy.

Tohle by tam mělo stát?? To jako vážně?
H*vno z jiného úhlu pořád vypadá jako sr*čka. To se slušně snad ani říct nedá.

 

Citace fb příspěvku Míry Baxy:

Prosím o nápady a sdílení článku. Stavba toho domu to místo zabije…

Dejte vědět svým přátelům, jaké pěkné obrázky jste našliShare on Facebook
Facebook
Share on Tumblr
Tumblr
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Buffer this page
Buffer

One thought on “ANO, ještě více oblud!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


CAPTCHA Image
Reload Image